Aktivnosti

Zazid je v središču notranje Istre, tako da lahko najvišje hribe v okolici osvojite peš v enem dnevu. Steze in peš poti so v dobrem stanju ter markirane, tako da z lokalnim zemljevidom in nekaj nasveti iz naše strani nebi smeli imeti problemov pri orientaciji. Lahko pa Vas tudi vodimo. Najbolj znani vrhovi v okolici so Slavnik (najvišji istrski vrh), Kojnik, Golič, Lipnik, Kavčič, Kuk, Lačna in še mnogi manjši. V bližini so tudi jame, toda potrebno je vodstvo, saj niso označene.

Plezališče v Ospu je od Zazida oddaljeno 11 kilometrov in je največje plezališče v Sloveniji. Prav tako je v bližini tudi črnokalsko plezališče, ki je od Zazida oddaljeno le 7 kilometrov. Po novem je v vasi Rakitovec (naslednja vas) možno prečkati mejo s Hrvaško, kjer so plezališča Buzet oddaljena le 17 km od našega hostla. Plezališčia so najbolj obiskana od septembra do maja, saj predstavljajo srednje in vzhodno evropsko plezališča z milim podnebjem v zimskem času (bližina morja). Plezališče ima odlično apnenčasto skalo s smermi vseh težavnostnih stopenj. Lažje smeri so v Črnem Kalu, Buzetu težje pa v Ospu (Mišja peč). - Plezalni vodič Vam lahko posodimo v hostlu.

V hostlu si lahko sposodite kolo (gorsko ali cestno) in se odpravite kamor vas je pač volja. Za večje skupine organiziramo tudi eno ali večdnevno kolesarjenje po Istri ali Krasu. Vodene kolesarske ture so lahko dolge od 40 do 100 kilometrov. 

Zazid je od Kopra oddaljen le 20 km, zato je primeren tudi za preživljanje ugodnih počitnic v bližini morja v objemu miru in čiste narave.

Lahko pa zgolj uživate v naravi, preberete kakšno dobro knjigo na ležalniku, ali pa se odpravite na bližnjo plažo.

Plezališča

Osp

Osp climbing area

Ob vznožju Kraškega roba leži vas Osp, ki jo obdajajo strme stene z odlično skalo in smermi vseh težavnosti. Milo mediteransko podnebje ter bližina morja pa jo naredita še bolj privlačno. Plezanje je možno skozi celo leto , le poleti je plezanje možno v jutranjih in večernih urah, saj je lega stene prisojna. Vse plezalne smeri so odlično opremljene.

Več informacij o smereh na Plezanje.net(Osp)

Mišja peč

misja pec mp

Le 500 metrov od Ospa pa je oddaljena previsna stena Mišja peč. Obsega številne zahtevne kvalitetne smeri in predstavlja velik izziv vsem vrhunskim plezalcem vsega sveta. Zahtevnost plezalnih poti je od 6b navzgor, terjajo pa izjemno moč ter vzdržljivost.

Več informacij o smereh na Plezanje.net(Mišja Peč)

Črni Kal

Črni Kal climbing area

V apnenčastih prisojnih stenah Črnega Kala se nahaja moderno plezališče s prijetnim razgledom ravnim svetom ob vznožju. Ocene plezališča pa so nižje kot v Ospu. V poletnih mesecih je primerna severna stran Turškega stolpa. Smeri potekajo po dobro razčlenjenih ploščah, skala je v dobrem stanju, le na desni strani, kjer je sektor Peskovnik, so možne krušitve. Zaradi lažjih smeri je plezališče primerno za začetnike in plezalne šole.

Več informacij o smereh na Plezanje.net(Črni Kal)

Literatura:

Skok, J. (2012). Slovenija Športnoplezalni vodnik. Ljubljana: Sidarta.

 

Novo!

Preko Zazida je sedaj možno tudi do plezališč v Buzetu, saj je meja Rakitovec odprta!

KONTAKT