Osp

Ob vznožju Kraškega roba leži vas Osp, ki jo obdajajo strme stene z odlično skalo in smermi vseh težavnosti. Milo mediteransko podnebje ter bližina morja pa jo naredita še bolj privlačno. Plezanje je možno skozi celo leto , le poleti je plezanje možno v jutranjih in večernih urah, saj je lega stene prisojna. Vse plezalne smeri so odlično opremljene.

Več informacij o smereh na Plezanje.net(Osp) in 8a.nu

Mišja peč

Le 500 metrov od Ospa pa je oddaljena previsna stena Mišja peč. Obsega številne zahtevne kvalitetne smeri in predstavlja velik izziv vsem vrhunskim plezalcem vsega sveta. Zahtevnost plezalnih poti je od 6b navzgor, terjajo pa izjemno moč ter vzdržljivost.

Več informacij o smereh na Plezanje.net(Mišja Peč) in 8a.nu

Črni Kal

V apnenčastih prisojnih stenah Črnega Kala se nahaja moderno plezališče s prijetnim razgledom ravnim svetom ob vznožju. Ocene plezališča pa so nižje kot v Ospu. V poletnih mesecih je primerna severna stran Turškega stolpa. Smeri potekajo po dobro razčlenjenih ploščah, skala je v dobrem stanju, le na desni strani, kjer je sektor Peskovnik, so možne krušitve. Zaradi lažjih smeri je plezališče primerno za začetnike in plezalne šole.

Več informacij o smereh na Plezanje.net(Črni Kal) in 8a.nu

Literatura:

Skok,  J. (2012). Slovenija Športnoplezalni vodnik. Ljubljana: Sidarta.

Novo:

Preko Zazida je sedaj možno tudi do plezališč v Buzetu, saj je meja Rakitovec odprta!