Zazid je v središču notranje Istre, tako da lahko najvišje hribe v okolici osvojite peš v enem dnevu. Steze in peš poti so v dobrem stanju ter markirane, tako da z lokalnim zemljevidom in nekaj nasveti iz naše strani nebi smeli imeti problemov pri orientaciji. Lahko pa Vas tudi vodimo. Najbolj znani vrhovi v okolici so Slavnik (najvišji istrski vrh), Kojnik, Golič, Lipnik, Kavčič, Kuk, Lačna in še mnogi manjši. V bližini so tudi jame, toda potrebno je vodstvo, saj niso označene.

Plezališče v Ospu je od Zazida oddaljeno 11 kilometrov in je največje plezališče v Sloveniji. Prav tako je v bližini tudi črnokalsko plezališče, ki je od Zazida oddaljeno le 7 kilometrov. Po novem je v vasi Rakitovec (naslednja vas) možno prečkati mejo s Hrvaško, kjer so plezališča Buzet oddaljena le 17 km od našega hostla. Plezališčia so najbolj obiskana od septembra do maja, saj predstavljajo srednje in vzhodno evropsko plezališča z milim podnebjem v zimskem času (bližina morja). Plezališče ima odlično apnenčasto skalo s smermi vseh težavnostnih stopenj. Lažje smeri so v Črnem Kalu, Buzetu težje pa v Ospu (Mišja peč). - Plezalni vodič Vam lahko posodimo v hostlu.

V hostlu si lahko sposodite kolo (gorsko ali cestno) in se odpravite kamor vas je pač volja. Za večje skupine organiziramo tudi eno ali večdnevno kolesarjenje po Istri ali Krasu. Vodene kolesarske ture so lahko dolge od 40 do 100 kilometrov. 

Zazid je od Kopra oddaljen le 20 km, zato je primeren tudi za preživljanje ugodnih počitnic v bližini morja v objemu miru in čiste narave.

Lahko pa zgolj uživate v naravi, preberete kakšno dobro knjigo na ležalniku, ali pa se odpravite na bližnjo plažo.